Стамбулдагы белгилүү көчө тамактары
Түрк ашканасы Мишелин жылдыздуу ресторандардан баштап аймактык тамактарга чейин эл аралык деңгээлде мактоого арзыйт жана Стамбул бул даңазалуу даам тарыхынын борборунда экени талашсыз. Натыйжада, Стамбулга саякат – өзүнүн бай тарыхы жана учурдагы кызыктуу жерлери менен гана чектелбестен, шаардын өзгөчө даамдары да конокторго өзгөчө ырахат тартуулайт. Стамбулдун көчө тамак-аш маданияты изилдөө үчүн өзүнчө бир бөлүм болуп саналат. Ар бир аймакта уникалдуу даам окуясы бар, алардын сырын ача турган көп нерселер камтылган. Шаардын көчө тамактары аркылуу Стамбулдун дагы бир көрүнүшүн ачууга убакыт келди.
Нанүштөдөн кечки тамакка чейин…
Дүйнөгө белгилүү түрк эртең мененки тамагынын негизги бөлүгү болгон «симит» Стамбулдун эң популярдуу жана бардык жерде болгон көчө тамагы болушу мүмкүн. Классикалык симит – бул диаметри болжол менен 15 см (6 дюйм) болгон кунжут уруктары менен капталган шакек түрүндөгү нан, сырты кытырак, ичи ийкемдүү жана чайноолуу. Бул Стамбул классикасы, паромдордогу снэк-барларда жана көчө сатуучулары тарабынан кооз арабалар менен сатылган, табитиңизди бузбастан ачкачылыкты кандыруу үчүн жетиштүү. Сыр кошулган симит эртең менен бир стакан ысык түрк чайы менен даамдуу эртең мененки тамакты камсыздайт. Ошондой эле, бул закуска түштөн кийин муздак чалап – «Айран» менен жакшы айкалышат.
«Дөнер» Түркиядан тышкары жерлерде да белгилүү.
«Айлануу» дегенди билдирген «Дөнер» тик түкүргүдө грильде бышырылган, жука кесилген уйдун, козунун же тооктун бышыруу стилин билдирет. Тамактын жогорку деңгээлдеги версияларында күрүчтүн үстүндөгү карамелизденген эт кесимдери камтылса, Стамбулда көчө версиясы көбүнчө жука нанга оролгон же салат, помидор жана балким соус менен нан булочкасына салынып даярдалат.
Түркиянын эң өзгөчө тамактарынын бири болгон «Кокореч» өлкөдө өзгөчө түнкү тамак катары абдан популярдуу. «Кокореч» жакшы тазаланган койдун ичеги-карындарын отко бышырып, кара мурч, калемпир, тимьян, туз сыяктуу жыпар жыттуу заттарды аралаштыруу менен жасалат. Көбүнчө бутерброд катары жешет, коюу рулет менен берилет. «Кокореч» аралашмасы майда тууралган жана бышырылган помидор менен калемпирди да камтышы мүмкүн.
Стамбулдун дагы бир алмаштырылгыс көчө даамы – фаршталган мидия же «мидие долма». Стамбулдун дээрлик ар бир бурчунда сатылган бул даамдуу закуска мидия, күрүч, пияз, туз жана мидия кабыгындагы жыпар жыттуу заттардан турат. Көбүнчө аны күрүч менен мидия аралашмасынын үстүнө лимондун ширесин сыгып, кол менен жешет. Таксим, Бешикташ жана Кадыкөй райондорунда ташып жүрүүчү лотоктон товарларын саткан «Мидие долма» сатуучуларын Стамбулдун бүтүндөй аймагында табууга болот. Картошка чипсы сыяктуу эле, бир эле жеш дээрлик мүмкүн эмес.
Куурулган каштан Стамбулда өзгөчө кыш мезгилинде үлгү алуу үчүн дагы бир сонун даам болуп саналат. Суук түшөөрү менен шаар боюнча ысык чокко куурулган каштан саткан көчмө арабалар пайда боло баштайт. Сатуучу сиздин жыпар жыттуу каштаныңызды кагаз баштыкка салып жатканда, сиз колуңузду отко жылыта аласыз. Куурулган каштан сатуучулар шаардын эң көрүнүктүү жөө жүрүүчү көчөлөрүндө, анын ичинде Истиклал, Багдат жана Бахариеде кездешет.
Ал эми грильде бышырылып, балык менен даярдалган, пияз жана жашылчалар менен кытырак нан түрүндө берилген балык сэндвичтери («Балык-экмек») – унутулгус тамак. Аны менен катар, пайдалуу жана арзан балыктан жасалган бутерброд Стамбулдуктардын да, туристтердин да сүймөнчүлүгүнө ээ.
«Балык-экмек» деңиз жээгиндеги Каракөй жана Эминөнө сыяктуу райондордо укмуштуудай белгилүү, Босфор менен Мармара деңизинин көрүнүшү менен катар сэндвичтин даамынан ырахат ала аласыз.
Ал эми май жана сыр кошулган бышырылган картошкадан артык эмне болушу мүмкүн? «Кумпирден» эч качан көңүлүңүз калбайт! Эбегейсиз чоң картошка бышырып, ичине чеддер сыры, туз жана сары май кошулат. Бул даамдуу аралашмага салаттар, колбасалар жана башка гарнирлер сыяктуу түрдүү кошумчалар кошулат. Тамакты билгендер эң жакшы сатуучулар Ортокөй конушунда деп ырасташат, анда Босфордун жээгине жакын жерде бир нече “кумпир” күркөлөрү тизилген.